Onko skitsofrenia sairaus? Entä peliriippuvuus? No entäs unettomuus? Ammattilaiset ja maallikot näkevät mielenterveyden ongelmat hyvin eri tavoin, kertoo tuore tutkimus. Mitä enemmän on psykiatrista koulutusta, sitä todennäköisemmin vaiva luokitellaan sairaudeksi. Eroja on varsinkin alkoholismin ja huumeiden käytön luokitteluissa. Tämä voi johtaa siihen, että maalikot stigmatisoivat ja hoitoihin ei tipu valtiolta rahaa, tai toisaalta siihen, että lääkkeitä määrätään turhan herkästi.
Missä kulkevat mielen terveyden ja sairauden rajat? | Helsingin yliopisto helsinki.fi

On vaikea vetää täsmällistä rajaa siihen, missä käyttäytyminen muuttuu normaalista poikkeavaksi tai milloin mielenterveyden oireilua tulee kutsua sairaudeksi.