”Suomalaisuudesta vallalla olevassa näkemyksessä koetaan tärkeäksi, että pieni kansakunta pitää yhtä. Talvisodan hengen eetos korostaa yksituumaisuutta - - . Sisällissota ei sovi tällaiseen ajattelumalliin lainkaan”, sanoo historiantutkija Tuomas Tepora. Huomenna tiistaina 27.2. Tiedekulman Sota 1918: luentomaraton tarjoaa tutkittua tietoa sisällissodasta eri tieteenaloilta koko päivän.
Talvisodan henkeä tarvitaan yhä pitämään vuoden 1918 kipeä muisto piilossa | Helsingin yliopisto helsinki.fi

Historiantutkija erottaa sisällissodan muistelussa kolme erilaista vaihetta. Vaikka muistelijoilla ei enää ole sodasta omaa kokemusta, Mannerheimin patsaan spreijaaminen ja juhlarahakritiikki kertovat suurista tunteista.