Ihmiset laulavat kuoroissa omaksi ilokseen, mutta laulaminen on myös luonteva tapa rakentaa yhteisöjä. Se yhdistää erilaisia ihmisiä luovan toiminnan pariin ja yhdistää esimerkiksi mielenosoitusten marssijat ryhmäksi. Vaikka kirkossa ja poliittisissa tilaisuuksissa laulaminen on vähentynyt, Suomessa ihmiset harrastavat laulua yhä aktiivisesti, arvioi kulttuurintutkimuksen apulaisprofessori Josephine Hoegaerts.
Laulaminen luo yhteisöjä mutta myös rajaa niitä | Helsingin yliopisto helsinki.fi

Ymmärrys ihmisen äänen synnystä lisääntyi 1800-luvulla. Tutkimusta varten kehitettiin esimerkiksi laryngoskooppi, peili-instrumentti, jolla voitiin katsoa kurkkuun. Sen myötä syntyi myös opaskirjoja laulajille ja puhujille.