Länsimaissa ruoka tuotetaan ja jaetaan globaalin markkinavaihdannan logiikalla, kilohinnalla. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Tutkijatohtori Galina Kallio on tarkastellut ruokapiirejä, ruokaosuuskuntia ja kumppanuusmaataloutta sekä siementen ja ruoan vaihtopiirejä. — Ruoantuotanto markkinatalouden lainalaisuuksilla on ikävä kyllä sosiaalisesti ja ekologisesti hyvin kestämätöntä. Tehomaatalouden tehokkuus kärsii, jos taloudenpidon mittarit ulotetaan katsomaan muutakin kuin kilomääräistä tuottavuutta. — Tehokkuuslaskelmissa ei yleensä oteta huomioon fossiilisen energian suurta kulutusta, maaperän köyhtymistä tai monimuotoisuuden heikentymistä.
Alhaisen kilohinnan vaatimus tekee maataloudesta ekologisesti ja sosiaalisesti kestämätöntä | Helsingin yliopisto www.helsinki.fi

Kumppanuuspellolla otetaan huomioon fossiilisen energian kulutus, maaperän elonkirjo, viljelijän pärjääminen ja osakkaiden yhteenkuuluvuus.