Onko Helsingin yliopisto 56. paras maailmassa? Vai 90.? Kenties sija on 102. tai 81.? Yliopistorankingeja on monenlaisia ja ne kaikki mittaavat hieman eri asioita. Helsingin yliopiston johdon tieto- ja analytiikkapalveluiden asiantuntija Markku Javanaisen mukaan kaikkien rankingien pahimmat puutteet ovat opetuksen arvioinnissa. — Hyvä tutkimus ja opetus kuitenkin korreloivat samaan suuntaan, joten rankingit kertovat jotain myös opetuksen tasosta. Yliopistossa, jossa tutkimus on hyvää, todennäköisesti myös opetus on hyvää. Toisaalta yksittäisen opettajan kohdalla voi käydä niinkin, että hyvin valmisteltu opetus on pois tutkimukseen käytetystä ajasta.
Rankingin resepti. Mitä yliopistovertailu tarkoittaa? | Helsingin yliopisto helsinki.fi

Yliopistorankingien sijalukuja vertaillaan todistuksena opinahjojen erinomaisuudesta. Mutta mihin sijoitukset oikeastaan perustuvat?