Tämän päivän maatalous ei ole tehokasta. Se hukkaa energiaa ja luonnonvaroja. Tehoviljely köyhdyttää maaperää ja altistaa sitä eroosiolle. Tätä menoa hedelmällinen maaperä loppuu kokonaan 60 vuodessa, ennustaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Maataloudessa on pakko siirtyä kestävämpiin menetelmiin. — Tämä ei ole maanviljelijöiden syyllistämistä. Muutostarpeet koskevat koko systeemiä. Missään mielessä ei tarvitse mennä taaksepäin, vaan eteenpäin, agroekologian professori Juha Helenius muistuttaa. Hänen mielestään elintarviketeollisuuden kannattaisi tarttua mahdollisuuteen olla omavarainen energian suhteen. Ruokajärjestelmän muutos voisi johtaa uusiin työpaikkoihin maaseudulla. Maataloustuilla voidaan vaikuttaa niin, että tuetaan ympäristöystävällistä tuotantoa vanhan käytännön sijasta. Maanviljelijän tienestit eivät saisi kutistua.
Maatalous remonttiin: kun tuotantoa uudistetaan, maaseutu alkaa elpyä | Helsingin yliopisto l.facebook.com

Ruoka on konkreettinen ja perimmäinen luontosuhde. Mikä on kestävä tapa tuottaa sitä?