Tätä ei voi sanoa hellemmin: ihminen on aiheuttanut kuudennen sukupuuttoaallon, joka on parhaillaan käynnissä. Tuhoamme lajeja muokkaamalla luontoa maalla, merellä ja ilmassa. Olemme suistumassa historian nopeimpaan biodiversiteettikriisiin. Noin 200–500 vuoden kuluttua lajistostamme 75 prosenttia on tuhoutunut, vaikka nykyisen sukupuuttoaallon vauhti ei enää kiihtyisi vaan pysyttelisi samana. On korkea aika kääntää kehityksen suunta. Ratkaisujen tulee kunnioittaa miljardien vuosien ikäistä maapallojärjestelmää, joka on toisiinsa kytkeytyneiden vaikutusketjujen ja aikaperspektiivien palapeli. Mitä voimme oppia aiemmista sukupuuttoaalloista?
Sukupuuttoaaltoja on ollut aina, mikä nyt on toisin? | Helsingin yliopisto l.facebook.com

Hitaat maapallon prosessit selittävät aiempia luonnon mullistuksia. Samalla ne auttavat ymmärtämään, miten nyt käsillä oleva luontokato on yhteydessä ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, kirjoittaa paleoekologi Maija Heikkilä.